Bibliotheken zijn nog steeds een belangrijk onderdeel van het stadsleven, omdat ze veel mensen de kans geven om meer te lezen, tijd te besteden aan iets leuks en om de schoonheid van architectuur te bewonderen. Over België gesproken, er zijn zoveel mooie bibliotheken in het hele land dat het heel moeilijk wordt om ze allemaal te noemen. Bovendien zijn veel van de Belgische bibliotheken lang geleden gebouwd. Zo zijn ze architectonische bezienswaardigheden geworden, niet alleen voor toeristen, maar ook voor de lokale bevolking. Dit zijn de mooiste bibliotheken van België.
Koninklijke Bibliotheek van België, Brussel
De eerste bibliotheek die wordt genoemd, bevindt zich in de hoofdstad van België, Brussel. Hoewel sommige delen van het gebouw misschien niet naar ieders wens zijn, is het nog steeds een prachtig en indrukwekkend gebouw. De bibliotheek werd gebouwd in de 20e eeuw en is gelegen naast het Centraal Station van Brussel. Het is een enorm gebouw van 75.000 vierkante meter. De bibliotheek herbergt meer dan zeven miljoen volumes, evenals duizenden tekeningen, kaarten, gravures en munten. Als je de kans krijgt om te bezoeken, bekijk dan het Librarium, het museum in een bibliotheek die is gewijd aan de geschiedenis van het gedrukte woord.
Centrale Bibliotheek Universiteit Leuven, Leuven
De eerste keer dat je dit gebouw bekijkt of binnenstapt, realiseer je je al snel dat dit alles is wat een bibliotheek zou moeten zijn. Het is een neo-Vlaams renaissancegebouw waar je veel galmende bogen, sierlijke lijstwerk en een indrukwekkende en opvallend mooie leeszaal kunt vinden. De bibliotheek is vaak gevuld met studenten. Helaas onderging het gebouw enkele tragische gebeurtenissen toen het in 1914 door de Duitsers werd afgebrand. Toch werd het in 1921 herbouwd door een Amerikaanse architect Whitney Warren. In 1940 werd het opnieuw door de Duitsers afgebrand. Later werd het herbouwd tot zijn huidige vorm en blijft het dienen als een plaats van kennis en inspiratie voor studenten aan de KU Leuven.
Solvay Bibliotheek, Brussel
Je zult deze bibliotheek misschien niet meteen vinden, want deze is verborgen achter het gebouw van de Europese Commissie. U zult echter zeker onder de indruk zijn als u dat eenmaal doet, want deze bibliotheek is een echt architectonisch juweeltje. Je vindt het midden in het Leopoldpark. Het interieur van de bibliotheek is vrij klassiek met elementen als mozaïeken, kostbare houtsoorten, glas-in-lood en smeedijzer. Zodra je het binnengaat, word je getransporteerd naar de Belle Epoque-tijdsperiode. Hoewel de bibliotheek tegenwoordig vooral wordt gebruikt voor evenementen en vergaderingen, zal het zeker een goede tijd zijn om er rond te dwalen.
Drukkerijmuseum Plantin-Moretus, Antwerpen
Hoewel dit geen bibliotheek in de traditionele zin is (dit is een museum gewijd aan het leven en werk van Jan Moretus en Christophe Plantin, die tot de vroegste Europese boekdrukkers behoorden), krijg je toch het gevoel in een bibliotheek te zijn als je eenmaal voer het in. Bovendien herbergt het gebouw ongeveer 30.000 volumes van verschillende edities, waaronder zeldzame en oude publicaties die deel uitmaakten van de privécollecties. Gelukkig is het museum open voor publiek, dus je krijgt een kijkje in twee van de oudste drukpersen ter wereld, evenals een portret van de twee drukkers geschilderd door Rubens zelf. Daarnaast is er een leeszaal in dit museum. Bijzonder fascinerend is dat men er toegang toe kan krijgen voor het geval men het museum en zijn collectie voor studie- of onderzoeksdoeleinden moet gebruiken.
Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience, Antwerpen
Het is moeilijk te geloven, maar de eerste boeken werden in 1481 aan deze bibliotheek geschonken. Sindsdien blijft de collectie groeien. Tegenwoordig kun je in deze bibliotheek meer dan een miljoen boeken vinden, net zo fascinerend als het klinkt. Bovendien zijn de meeste in onberispelijke staat. De meest indrukwekkende kamer van het gebouw is de Nottebohm-kamer, een prachtige tentoonstellingsruimte, en alle mensen die binnenkomen, vinden het buitengewoon charmant, vooral als je de bibliotheek op een zonnige dag kunt bezoeken. Besteed aandacht aan oude globes en donkere houten planken. Bij deze plek draait alles om geschiedenis.