Op 10 maart 2017 opent De Krook, de nieuwe openbare bibliotheek van Coussée en Goris en voor velen het meest opwindende architectuurproject dat de Vlaamse stad heeft gezien sinds de iconische Markthal zich in de historische kern vestigde. Met zijn eigen pleinen, voetgangersbruggen en ongedwongen uitstraling belooft de hout-en-glasconstructie een stad in een stad te worden, een warme culturele ontmoetingsplaats die de Gentenaar een tweede thuis kan noemen.
Op een steenworp afstand van cultuurtempel De Vooruit, op wat vroeger een van de triestste singelhoekjes van heel Gent was, staat nu De Krook, die door zijn glazen zijwanden uitkijkt over de stad. Klaas Goris en Ralf Coussée hebben samen met RCR Arquitectes, hun partner en laureaat van de Pritzker Architecture Prize 2017, de nieuwe openbare ruimte zo zonnig en luchtig mogelijk ontworpen. Net als bij een van hun eerdere Vlaams-Catalonische samenwerkingen – het veelgeprezen betonnen crematorium dat boven de moerassige vlakte van plattelandsstad Holsbeek zweeft – staat openheid hier centraal. Het hele complex van 18.000 vierkante meter heeft één enkele deur.
Terwijl men door dit ruime dier dwaalt, zijn de stadspanorama’s altijd aanwezig, vaak met inbegrip van de rivier, die langs zijn kant stroomt. Het gebouw strekt zich horizontaal uit langs de oever van de rivier en de niveaus zijn ongelijkmatig gelaagd om te voorkomen dat het lijkt op een reusachtig blok dat in het landschap is gevallen. Hoewel het gebouw door zijn enorme omvang een inbreuk op het landschap had kunnen lijken, is het in plaats daarvan zorgvuldig ontworpen als een verlengstuk van de stad, zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant.
Binnen verbinden grote, schuine pleinen en bruggen de verschillende plateaus. De grote leeszaal kijkt uit op het trio gotische torens van Gent en een brede, in het oog springende trap is bedoeld als lees- en ontspanningsruimte. Het café Krook, met zijn ruime openingsuren, zal nog eens 110 lezers tevreden stellen die naast hun literatuur graag een kop koffie of iets sterkers drinken. Voor gegarandeerde rust zijn er geluidsarme studie- en leesruimtes. In totaal zijn meer dan 1.000 zitplaatsen losjes over het gebouw verspreid, zodat er plekken ontstaan om te ontsnappen in fictieve werelden, maar ook voor onverwachte ontmoetingen en meeslepende dialogen – dialogen die zullen worden aangewakkerd door de aanwezigheid van meer dan alleen boeken.
Andere instellingen die een nieuw onderkomen hebben gevonden in De Krook zijn de universiteit en onderzoekscentrum IMEC, waarvan de wetenschappers het mogelijk zullen maken voor bezoekers om 3D-printen en virtuele realiteiten zelf te ervaren. Het lokale studentenradiostation Urgent.fm krijgt een nieuwe studio onder het maaiveld, en alles wijst erop dat De Krook klaar is voor tal van culturele debatten, borrels en optredens. Coussée en Goris hebben het zwarte gat van de stad, de zogenaamde “oksel van de Schelde”, vervangen door een transparante overdekte stad die niet alleen vloeiend meebuigt met de stroom, maar ook streeft naar een herdefiniëring van de openbare bibliotheek als een inherent sociale ontmoetingsplaats. Als alles volgens plan verloopt – en het vernieuwende ontwerp van het gebouw wijst in die richting – wordt De Krook de nieuwe huiskamer van Gent: een warm, multifunctioneel nest voor de duizenden cultuurzoekers die dagelijks door de zalen zullen stromen.